HrvatskiEnglishDeutsch
Povljana
Ponuda
Smještaj
Galerija slika
Cijene
Kontakt

Povljana

Otok Pag i Povljana

Otok Pag i PovljanaPovljana se nalazi na jugu Paga, otoka na mjestu dodira Dalmacije sa Kvarnerskim otocima. Smještena je u potpuno prirodnoj uvali, okrenuta zapadu i zaštićena od jakih vjetrova bure i juga, što ju čini vrlo prirodnim i pitomim mjestom. Smještena je na uzvisini, na dodiru vapnenačkog kamenjara i plodnog polja, što u podjednakoj mjeri pogoduje bavljenju karakterističnim tradicijskim umijećima i poslovima, te rastu autohtonog prirodnog svijeta.

Otok Pag je sa kopnom povezan mostom, a ceste na kopnu koje vode do Paga, jednako kao i one na samome Pagu su odlične kvalitete.

Demografski pad starosjedilačkog stanovništva, koji se dešavao u intenzivnijoj mjeri za vrijeme dva svjetska rata, nakon tog vremena je zaustavljen, a u Povljani trenutno živi nešto više od 700 starosjedilaca.

Unatoč demografskom i turističkom razvoju Povljane, pogotovo kroz zadnjih dvadesetak godina, jasna vizija razvoja mjesta do danas je održala Povljanu mirnim mjestom u dodiru sa svojom poviješću i tradicijom, te mjestom koje – iako je suvremeno - ostaje u kvalitetnom suživotu sa bogatim zatečenim prirodnim svijetom. Čistoća i netaknutost prirode, ugoda klime, te zrak koji odiše mirisima mora i raznovrsnog divljeg ljekovitog bilja sjeverne Dalmacije tvore ambijent u kojem je moguće iskusiti miran i prirodan odmor.

Povljana se nalazi u blizini mnogih drugih zanimljivih lokaliteta, poput grada Paga, grada Zadra, nacionalnog parka «Paklenica» ili kanjona rijeke Zrmanje.

Ustanove i trgovina

Ustanove i trgovinaU Povljani postoji veći broj dućana mješovitom robom, kao i zasebna pekarnica. Moguće je kupiti i velik broj proizvoda iz domaće proizvodnje stanovnika Povljane, kao što su domaće povrće, voće, domaće sorte vina, travarice ili pršut iz tradicionalnih kućnih proizvodnji. Uz to, moguća je i kupovina svježe ribe, uhvaćene od strane domaćih ribara. Uz Povljansku tržnicu, ove proizvode moguće je kupiti i individualno kod stanovnika Povljane koji ih izlažu uz svoje kuće.

Ustanove od interesa su, uz turistički centar i zajednicu koji pružaju sve potrebne informacije o mjestu, pošta, te ljekarna i dom zdravlja.

U mjestu se nalaze bankomati slijedećih banaka: Raiffeisen, Erste i Privredna banka Zagreb.