HrvatskiEnglishDeutsch
Povljana
Ponuda
Smještaj
Galerija slika
Cijene
Kontakt

Ponuda

Kultura

KulturaNa području Općine Povljana na otoku Pagu teče život od prapovijesnih vremena, a najstariji pronađeni predmet zasad je dio kamene sjekire iz bakreno-kamenog doba.

Dubok trag u povijesti otoka Paga, a tako i Povljane, ostavili su Liburni i Rimljani, a i samo ime «Povljana» dolazi izvedbom iz rimskog imena «Paulus» dodavanjem sufiksa «-ana» u «Pauliniana». Hrvati veoma rano nastanjuju područje Povljane, o čemu svjedoči i nekoliko srednjovjekovnih groblja i crkava. Ime Povljana u povijesnim se izvorima spominje 1345. godine, prilikom gradnje crkve Sv. Martina, a kasnije još i 1452., te 1492. godine. Crkva Sv. Martina je u posljednje vrijeme u cijelosti konzervirana i tako dugoročno sačuvana, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Posebice treba izdvojiti i crkvu Sv. Nikole koju je 1963. godine detaljno obradio akademik Ivo Petricioli. U međuvremenu su u crkvi provedena arheološka istraživanja i ona je konzervirana. Prethodno je datirana od 9. do 11. stoljeća, a u novije vrijeme u 9. stoljeće.

Sadašnja župna crkva Sv. Jurja podignuta je u 17. stoljeću, u koje vrijeme se na područje Povljane počinje doseljavati stanovništvo čiji korijeni su jasno vidljivi među današnjim stanovništvom.

Plodno polje i prirodna vrela vode omogućuju bavljenje poljoprivredom, a stanovnici Povljane tradicionalno se bave uzgojem povrća i vinogradarstvom. Uz poljoprivredu, snažnu ulogu imaju ribarstvo i stočarstvo. Ovaj tradicionalni rad, kao i njegovi plodovi, u potpunosti su prisutni i danas, te ih je vrlo lako iskusiti u današnjoj Povljani.

U neposrednoj blizini Povljane nalaze se i Paške solane, koje na tradicionalan način proizvode sol iz morske vode. Ovo je uz vinogradarstvo i ovčarstvo još jedan od tradicionalnih poslova stanovništva ovoga područja.

Sport i rekreacija

Sport i rekreacijaU Povljani je razvijena infrastruktura za razne sportove, pa se tako ovdje može naći teniske terene, terene za mali i veliki nogomet, sportsku dvoranu za košarku i rukomet, a također i teren za odbojku na pijesku na jednoj od Povljanskih plaža.

Uz ovo, Povljana ima izuzetne predispozicije za pješačenje i šetnje, s obzirom na izostanak buke i prometa, veliku površinu s kojom je Povljana u kontaktu i na kojoj se rasprostire, te koja se sastoji od nedirnutih pejzaža, usamljenih uvala i specifičnosti prirode sjeverne Dalmacije.

Tu je i 25 km biciklističkih staza kroz kamenjar, polje i dio uz ornitološki rezervat «Veliko Blato». Na području ornitološkog rezervata dozvoljen je i ribolov uz kupnju dozvole za ribolov. Ribe koje u jezeru obitavaju su linjak, jegulja i šaran.

Izleti:

Stari grad Pag, udaljen je kilometar od stare gradske jezgre. U njemu postoje brojni ostaci zidova i kuća, putova i utvrđenja, a najbolje su sačuvani dijelovi franjevačkog samostana i romanička crkva Sv. Marije koja se prvi puta spominje 1192. godine.

Fortica, kod Paškog mosta, na južnom rukavcu otoka, gdje se nalaze ostaci nekadašnjeg velikog utvrđenja s kojeg se izviđao i kontrolirao promet brodova.

Paklenica, obližnji nacionalni park na planini Velebit.

Zadar, obližnji grad sa velikim kulturnim nasljeđem svoje bogate povijesti, te jedan od najstarijih gradova na širem jadranskom području.

Plaže

PlažeU Povljani postoje tri veće službene plaže, a sve su kategorizirane «plavom zastavom», što znači da imaju zadovoljen laboratorijski utvrđen visok kriterij čistoće mora, te riješene sanitarne čvorove, tuševe i prisutnost spasilačke službe. Osim njih, dužinom Povljane sva obala pogodna je za kupanje zbog velikog broja prirodnih uvala. Prirodna obala pogodna za kupanje i mirno provođenje vremena prostire se i izvan, te oko samoga mjesta, te je do takvih uvala lako doći pješke ili biciklom. Sve plaže u Povljani prirodna su tvorevina, te nijedna nije nastala umjetnim putem. Na svim plažama u moru je pijesak, a na nekim mjestima kamen. U njihovom obalnom dijelu, postoje pješčane, stjenovite i šljunčane plaže.

Priroda i zdravlje

Priroda i zdravljePovljana se tijekom vremena razvila u suvremeno turističko odredište, međutim, tijekom tog razvoja nije poprimila oblik užurbanih odredišta, već je uz tekovine modernog turističkog razvoja prije svega ostala vjerna svojem prirodnom okruženju i blagodatima. Tako je posebna pažnja posvećena očuvanju prirode, bez interveniranja i modificiranja njezinih specifičnosti, bez umjetnih konstrukcija i bez kompromisa koji bi mogli naštetiti ovome okolišu u smislu zagađenja, što se odnosi i na kopno i na more.

Tako se uz nezagađeno i pitomo more, koje je rezultat razvedenosti ovog dijela obale, na kopnu mogu naći mnoge autentične biljke poput divlje lavande, kadulje, majčine dušice, komorača, šparoga, divljeg luka itd.

Pri jednoj od Povljanskih plaža nalazi se i jezero «Segal», sa prirodnim ljekovitim sedimentom peloida, koji pomaže pri oboljenjima od raznih kožnih bolesti i bolesti kostiju, a često se koristi i kao oblog pri bolestima probavnog trakta. Uz to, ovo prirodno blato je odlično sredstvo za detoksikaciju, te se često koristi i u kozmetologiji. Ugodna okolina ovog jezera u vidu spoja osunčanog kamena i borove šume, čine ovo područje idealnim za opušten boravak.

Odmah pokraj Povljane nalazi se i zaštićeni ornitološki rezervat «Veliko blato», bogat specifičnim biljem, te na području kojeg su stručnjaci zabilježili 143 vrste ptica. Rezervat je široko područje pogodno za šetnje uz promatranje kako ptica, tako i prelijepog krajolika. U rezervatu su postavljene promatračnica za promatranje ptica, kao i informativna tabla.

Ugostiteljski objekti

Ugostiteljski objektiNeki od povljanskih restorana specijalizirani su za jela od riba, rakova i školjki, dok ostali nude mesna i riblja jela, jela sa roštilja, te raznovrsne paste. Dio restorana na meniju nudi i pizze, a uz to u Povljani postoji i zasebna Pizzerija. U ovim restoranima na meniju se nalaze, među ostalim, i lokalni specijaliteti poput tradicionalno spremljenih jela od ribe ili paške janjetine.

U mjestu se nalazi veći broj kafića i slastičarni.